Forarbeid på egen skole

Før klassen kommer på besøk til oss, anbefaler vi at det gjøres et lite forarbeid for at turen og opplevelsene skal bli best mulig.

Leve med rovdyr

For å få best mulig utbytte av turen til Lierne ønsker vi at skolene bruker min 4 timer til forarbeid.Det er to ting alle skolene som har meldt seg på må forberede seg på:

  1. Faktakunnskap om bjørn, jerv, ulv, gaupe, kongeørn og fjellrev.
  2. Forberede reportasje fra turen. (Se mer informasjon under Etterarbeid)

Ellers ligger det her tips til mer fordypning, oppgaver og aktiviteter som er relevant som skolene kan plukke fra. Mange skoler har en lang busstur før de er i Lierne. Kanskje kan noe av den tiden brukes til forarbeid…

Faktakunnskap om rovdyrene

For at elevene som kommer hit skal ha noe av den samme bakgrunnskunnskapen om de store rovdyrene, ønsker vi at de jobber litt med temaet i forkant av besøket til Lierne. Rovdyrquiz som alle skolene får prøve seg på er en liten test på dette, og en uhøytidlig spørrekonkurranse mellom skolene som deltar. Rovdyrquiz tar for seg fakta om de 6 artene som er nevnt ovenfor. DN’s hjemmeside Rovviltportalen og Rovdata har begge oppdatert fakta om rovdyr. En aktuell side om fjellrev er www.fjellrev.no . På hjemmesiden til Namsskogan Rovdyrsenter finnes også mye god informasjon om bjørn, jerv, ulv og gaupe.

Forberede reportasje fra turen

Det er lurt at hver klasse eller gruppe tenker gjennom på forhånd hva hvordan de ønsker å lage reportasjen fra turen, og om det er spesielle ting de må forberede til det. Er det f.eks. spørsmål elevene ønsker å stille guidene som er med? Hva slags utstyr må evt. være med? (Tips. Det trenger ikke være så avansert. Med en smarttelefon kan du få både bilde, film og lydopptak). Det kan være lurt at læreren eller annen voksen som er med kan ta hovedansvaret for å dokumentere med bilde og film, sånn at elevene får konsentrere seg om læringen og øyeblikksopplevelsen.

Foto: Steinar Johansen

Andre relevante temaer og oppgaver:

Forsk med Rovbasen

På databasen Rovbase som kan åpnes på nettstedet Rovviltportalen finnes bl.a. all informasjon fra innsamlingen av DNA-materiale fra bjørn. Dette er et nyttig og interessant digitalt verktøy som elevene kan gjøres kjent med. Her kan de være «bjørneforskere» og finne ut mye interessant om bjørn. Vi har her laget en enkel brukerveiledning til Rovbase med tips til oppgaver som elevene kan forske på.

Oppgaver Rovbase

Verneområder og nasjonalparker

Fra tidligere skolebesøk erfarte vi ofte at elevene hadde lite kunnskaper om nasjonalparkene i området. Vi legger derfor ut en presentasjon her om verneområder og nasjonalparker, med fokus mot nasjonalparkene i Nord-Trøndelag. Bruk gjerne hele eller deler av den hvis dere ønsker å jobbe litt med det temaet. Enten i forkant av Leve-med-rovdyr-tur til Lierne, eller i andre sammenhenger. I presentasjonen er det også foreslått noen metoder for å fordype seg i temaet.

Presentasjon-nasjonalparker

Spor og sportegn

Det å følge et dyrespor på nysnø om vinteren, uansett art, kan være en spennende aktivitet. Her er tips til et opplegg rundt det, som kan prøves ut, enten i skolens nærområde eller i forbindelse med en vinterleirskole e.l.

Spor og sportegn elevaktivitet

Spor og sportegn lærerveiledning

20 spørsmål om bjørn, jerv, gaupe, ulv og kongeørn

20 spørsmål

20 spørsmål fasit

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.