Fyr bål med måte

Selv om det er bålforbud, så er det lov til å fyre bål om du bruker hodet.

Er du på tur ute i en av nasjonalparkene er det viktigst at du får en god opplevelse og skaper minner for deg og de du går sammen med.

For mange av oss er det å sitte ved et bål noe av det beste med turen, og kanskje symbolet på allemannsretten i Norge.
Rundt bålet kan mange små og store verdensproblemer bli løst, og de gode historiene sitter gjerne løst. Den stemningen som skapes i slike stunder er noe av de fineste vi mennesker kan dele med hverandre mens vi sitter der i naturen.

For at slike opplevelser skal oppnås må vi som regel ha ved til et bål. Mellom 15.april og 15.september er det bål forbud som gjelder i all utmark. Men i 2016 kom det nye regler i  bål forbudet (Forskrift om brannforebygging) som sier at du likevel kan fyre bål der det åpenbart ikke medfører brannfare for omgivelsene. Bruk fornuft med andre ord.

Finnes det allerede et tydelig etablert ildsted, og gjerne ved vann, så kan det være like greit å benytte dette.

Foto: Steinar Johansen

Tyri bål er et begrep som ofte brukes i den sammenheng. Tyri er furu ved som er gjennomtrukket av harpiks, og som gir lukten av tjære.
Tyri blir også kaldt Gaidd, og er døde furutrær som enten fortsatt står eller har falt på bakken. De stående trærne er fredet i verneområder og nasjonalparker, og må få stå slik som de har stått i kanskje 300-500 år.
Ikke bare er de flotte og se på, men de er også en veldig viktig næringskilde og tilholdssted for veldig mange viktige insekter, fugler og andre dyr. Dette gjelder også de som har falt ned på bakken, men her kan man skånsomt bryte av grener og kvister som man kan benytte til bålet.

Foto: Steinar Johansen

Når man er ferdig med kosen rundt bålet, så skal man selvfølgelig sørge for at bålet er brent ut eller slukket. Avfall, søppel eller andre ting tas med tilbake. En fin regel er at man forlater plassen slik som man selv vil finne plassen, slik at flere vil kunne oppleve den samme fine stunden som du har hatt.

Fyr med måte! God tur! 

Mer informasjon om bål regler i Norge finner du her:
Norsk Friluftsliv
Miljødirektoratet
Lovdata

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.