Plass til alle i fjellet

Det er god plass til alle i fjellet uansett hva grunnen til besøket er.

Fuglejeger med hagle og gordon setter som tar en rast i lyngen.

Høsten er utrolig flott årstid, og flere av oss ønsker å tilbringe denne mest mulig ute i skog og fjell. Veldig mange benytter august og september til å plukke bær og sopp, mens andre frister fiskelykken og jakter på storfisken.

I september åpnes det også for en annen aktivitet i fjellet,- jakt.
Småviltjakta er i gang fra 10.september mange steder, noe som betyr at det er litt høyere aktivitet og større sjanse for å se folk i de deler av nasjonalparkene jakt tilbys.

Det at jakt bedrives, betyr ikke at all annen aktivitet må vike. Det betyr bare at alle må ta hensyn til hverandre når vi kommer i kontakt. Det er plass til alle i fjellet!

Moltplukking er en flott aktivitet på høsten. Foto Steinar Johansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norges Jeger- og Fiskerforbund har på sin nettside en artikkel som besvarer en del spørsmål som har kommet inn fra turgåere i områder det er jakt:

1.  Alle har like stor rett til å ferdes i skogen
Allemannsretten sikrer alles ferdsel. Jegerne ønsker ikke å fortrenge noen. Ta mer enn gjerne en prat. Kanskje kan dere bli enige om hvem som går hvor?

2. Er jakt farlig for meg?
Nei.  Det er ikke farlig å gå i skogen selv om det er jakt. Jegerne vet utmerket godt at du er der og vet hva de skyter på. Vi kjenner ikke til at noen bærplukkere, sopplukkere eller andre turgåere har blitt skutt under jakt.  

3. Må jeg ha rød topplue?
Nei, det må du ikke, men dersom du føler at det gir deg en trygghet så ta den nå for all del med.

4. Hvorfor har jegerne signalbekledning?
Jegerne har ofte signalbekledning for å være tydelige ovenfor de andre jegerne på jaktlaget hvor de er til enhver tid. Det er ikke noe krav om slik bekledning, men det er vanlig brukt der flere jegere jakter sammen.

5. Blir jegeren irritert dersom vi tilfeldigvis møter ham på post?
Det bør han eller hun ikke bli. Det er god tradisjon i Norge at vi hilser på hverandre eller småprater litt når vi møter andre ute på tur i skogen. Det gjelder når vi møter jegere også. Men hvis du møter en jeger på post, er det kanskje ikke den rette anledningen for høylytt og langvarig prat om vær og vind.

6. Har jegerne egentlig greie på det de driver med?
Det finnes knapt et jegerkorps i verden som er bedre skolert enn det norske. Alle som skal jakte i Norge må gjennom et jegerprøvekurs (30 timer undervisning) samt bestå en offentlig eksamen til slutt. Alle som skal jakte storvilt må i tillegg bevise sine skyteferdigheter ved å bestå en årlig skyteprøve. Vi har skytebaner i alle kommuner der jegere går for å trene og terpe gode våpenvaner. Fokus er både på blinken og på sikkerheten.

7. Vet jegerne hvordan de skal forholde seg til turgåere?
NJFF har laget Jaktvettregler for å forhindre ulykker under jakt og sørge for at møter mellom jegere og vanlige friluftsfolk går knirkefritt. Dette er jegernes variant av fjellvettreglene. Den første regelen lyder: «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger». Jaktvettreglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, samt å være imøtekommende og snakke med folk de møter.
(Ref: https://www.njff.no/nyheter/Sider/Hva-gjor-du-nar-du-moter-en-jeger-i-skogen.aspx )

Som turgåer skal du ikke unngå fjellet selv om det er jakt, men det er greit at du er klar over det er jakt i områdene du vandrer.

Elgjakten starter i slutten av september og holder på hele høsten.
I områder elgjakt bedrives, kan det være en fordel om du kommer i kontakt med noen på jaktlaget før du vandrer inn i terrenget, men ikke noe krav.

Bruk høsten i fjellet og skap deg gode og fargerike minner!

God tur!