Fyr bål med måte

Selv om det er bålforbud, så er det lov til å fyre bål om du bruker hodet.

Svartkjele i fjellet
Er du på tur ute i en av nasjonalparkene er det viktigst at du får en god opplevelse og skaper minner for deg og de du går sammen med.

For mange av oss er det å sitte ved et bål noe av det beste med turen, og kanskje symbolet på allemannsretten i Norge.
Rundt bålet kan mange små og store verdensproblemer bli løst, og de gode historiene sitter gjerne løst. Den stemningen som skapes i slike stunder er noe av de fineste vi mennesker kan dele med hverandre mens vi sitter der i naturen.

For at slike opplevelser skal oppnås må vi som regel ha ved til et bål. Mellom 15.april og 15.september er det bål forbud som gjelder i all utmark. Men i 2016 kom det nye regler i  bål forbudet (Forskrift om brannforebygging) som sier at du likevel kan fyre bål der det åpenbart ikke medfører brannfare for omgivelsene. Bruk fornuft med andre ord.

Finnes det allerede et tydelig etablert ildsted, og gjerne ved vann, så kan det være like greit å benytte dette.

Foto: Steinar Johansen

Tyri bål er et begrep som ofte brukes i den sammenheng. Tyri er furu ved som er gjennomtrukket av harpiks, og som gir lukten av tjære.
Tyri blir også kaldt Gaidd, og er døde furutrær som enten fortsatt står eller har falt på bakken. De stående trærne er fredet i verneområder og nasjonalparker, og må få stå slik som de har stått i kanskje 300-500 år.
Ikke bare er de flotte og se på, men de er også en veldig viktig næringskilde og tilholdssted for veldig mange viktige insekter, fugler og andre dyr. Dette gjelder også de som har falt ned på bakken, men her kan man skånsomt bryte av grener og kvister som man kan benytte til bålet.

Når man er ferdig med kosen rundt bålet, så skal man selvfølgelig sørge for at bålet er brent ut eller slukket. Avfall, søppel eller andre ting tas med tilbake. En fin regel er at man forlater plassen slik som man selv vil finne plassen, slik at flere vil kunne oppleve den samme fine stunden som du har hatt.

Fyr med måte! God tur! 

Mer informasjon om bål regler i Norge finner du her:
Norsk Friluftsliv
Miljødirektoratet
Lovdata