Reiseskildring, Vannveien inn i Lierne nasjonalpark

Om du ønsker å benytte kano eller kajakk for og komme deg inn i Lierne nasjonalpark, så er det kun en "inngang". Denne måtte vi prøve.

Kart over turforslag inn til Lierne nasjonalpark
En tirsdag formiddag sommeren 2020, satte vi en kajakk og en oppblåsbar packraft på vannet ved nord enden av Løvsjøen. Planen var å padle over Løvsjøen og inn mot Lierne nasjonalpark for å bestige Lissbursklumpen, eller Laemtjie som er et litt penere navn på det flotte fjellet.
Jeg hadde tatt turen tidligere, så valget av rute var ganske enkelt. 

Det ble ganske klart for oss at packraften Lillian padlet, ikke var optimal for lange distanser på flatt vann, så et slepetau fra kajakken ble redningen.

 

Ved østenden av Løvsjøen måtte vi bære farkostene ca 300 meter over til neste sjø, Litlsjøen. Etter en matbit og litt pleie av vannblemmer, gikk turen over Litlsjøen og inn i utløpet av Kjerdelselva. Utløpet var litt skjult av siv, men etter litt leting var vi på tur opp elva. 
Kjerdelselva er veldig sakteflytende, så strømmen er ikke noen utfordring. Elva bukter seg oppover med en høy frodig elvekant på hver side. Brødrene Dals tur med Elvegrisen kommer raskt inn som et barne-tv minne, og spenningen med hva som venter oss rundt neste sving er påfallende. 
Det er en del fisk i elva, så at fiskestangen ble igjen på land var muligens en tabbe. Et yrende fugleliv både i elva og på land var umulig og ikke legge merke til. Den følelsen av å gli helt sakte og stille innover i et slikt landskap, gjør noe med pulsen; den stopper nesten opp, på en god måte. Inntrykkene er sterke og tiden slutter å eksistere en stund. 
Etter noen kilometer opp elva begynner det å bli stri strøm og for grunt til å padle videre. Vi går i land og setter kursen mot fjellet med den karakteristiske formen som vi har sett så mange ganger før, Lissbursklumpen. Turen fra elva og opp til toppen var ca 4 kilometer i forholdsvis lettgått terreng. 
 
På toppen kunne vi nyte utsikten over den ruta vi hadde tilbakelagt og ikke minst utsikten videre inn i Lierne nasjonalpark, et vakkert skue!
 
På tur ned fra fjellet og kursen mot elva er satt, begynner himmelen og endre farge og sola senker seg lengre ned i horisonten, et sceneskifte er i gang. 
Turen ned elva går raskere, det var tydeligvis litt strøm likevel. Returen over Litlesjøen og Løvsjøen går i sakte tempo og hvert åretak i den varme solnedgangen nytes før vi til slutt når stranden.
Dette er en flott og anderledes fjelltur som passer barnefamilier og voksne i alle aldre. Den er på til sammen 22 kilometer, fordelt på 8km vandring i myr og fjellterreng, og 14km padling tur/retur.

NB! Husk flytevest og at sjøen kan raskt endre seg fra stille til mye bølger. Hold deg derfor inn til landsiden.

Har du spørsmål til turen, ta kontakt!